Hunger *****

Geplaatst: 29 maart 2020 in Filmbeoordeling

2008 – Ierland / Verenigd Koninkrijk
Biografie / Drama

geregisseerd door Steve McQueen
met Michael Fassbender, Helena Bereen en Liam Cunningham

Velen zullen dit wellicht een saaie film vinden, gewoonweg omdat er geen actie is, en ook weinig dialogen op hat tafelgesprek na.
Maar het maakt de film des te indrukwekkend. Ik blijf erbij dat Michael Fassbender hier fenomenaal is in de rol van Sands. Wat je al niet moet doen om een rol overtuigend te brengen.
Kijken maar… maar zorg dat je een sterke maag hebt !!

Commentaar 2009:
Bijzonder indrukwekkende film is dit.
Het verhaal van Bobby Sands, en ook de aanleiding van zijn hongerstaking wordt hier op een prachtige wijze gebracht.
De film heeft bitter weinig dialogen, op het gesprek tussen Bobby Sands en de priester na, maar daarom is het verhaal niet minder duidelijk. Integendeel zelfs, je blijft gefocust op de onwaarschijnlijke gebeurtenissen die zich afspelen in de Maze gevangenis eind jaren ’70 en vooral begin jaren ’80, met de hongerstaking als einde.
Sands was de eerste van 10 mannen die in hongerstaking gingen en er het leven bij lieten, maar hij zal altijd wel de beroemdste van de 10 blijven.
Michael Fassbender is indrukwekkend als Bobby Sands, en dan vooral tijdens de hongerstaking, echt gruwelijke beelden hoe ze het afgetakelde lichaam tonen, het moet voor Fassbender niet makkelijk zijn geweest om dit te kunnen, je kan de littekens wel laten aanbrengen door de make-up crew, maar het vermageren zal toch wel enige discipline hebben gevergd van de acteur.
En de film maakt ook duidelijk dat de Britse regering hier niet vrijuit gaat, de toestand in de gevangenis was niet bepaald wat je noemt "menselijk".
De eisen van de gevangenen werden na de hongerstaking wel gedeeltelijk ingewilligd, helaas ten koste van 10 mensenlevens.
Hoef ik het nog te zeggen… dit is een prent van formaat die ik ten zeerste kan aanraden, echter niet voor gevoelige kijkers !!

Hunger (Moviemeter)

Hunger (6)Hunger (10)Hunger (7)Hunger (2)Hunger (4)Hunger (13)Hunger (15)Hunger (11)Hunger (5)Hunger (9)Hunger (12)Hunger (8)Hunger (14)Hunger (1)

Hunger (3)

Reacties zijn gesloten.