Rory Gallagher – Live At Montreux **** 1/2

Geplaatst: 25 november 2018 in Muziekbeoordeling

2006

Rory Gallagher heb ik leren kennen door zijn live album uit 1972, ‘Live In Europe’, dat album heb ik letterlijk grijs gedraaid, zulk een fantastische plaats was en is het.
Als ik iemand een plaat van Rory zou aanraden dan is het wel die.
Maar natuurlijk heeft Rory Gallagher wel meer op zijn repertoire staan, in een tijdsspanne van 20 jaar heeft Gallagher 5 maal op het podium in Montreux gestaan, en het zijn deze 5 concerten die hier op deze DVD worden weergegeven.
Het laatste concert uit 1994 staat er helemaal op, de andere jaren, 1975, 1977, 1979 en 1985, enkele (lange) fragmenten.
Je ziet Gallagher dus uit de tijd dat hij het meest succesvol was, in de jaren ‘70, tot een jaar voor zijn dood.
Je kan op het concert uit 1994 trouwens wel zien dat zijn gezondheid niet de goede richting uit ging.
(Gallagher had een drankprobleem en heeft in 1995 een levertransplantatie ondergaan, maar 2 maanden later werd een longontsteking hem fataal).
Ik hoef u niet te zeggen dat deze DVD, in totaal zo’n 4 uur optreden plus extra’s bevat, een must is voor de fans van Rory.
Een aanrader toch deze DVD.

Een aardigheidje over Rory.
Gallagher speelde bijna altijd op een Fender Stratocaster die hij tweedehands in 1963 had gekocht voor 100 Pond, die (beschadigde) gitaar werd zijn handelsmerk en er is later zelfs een Rory Gallagher Signature Stratocaster uitgebracht, inclusief de beschadigingen.

Normaal zou ik voor deze DVD 5 sterren geven, ware het niet dat de beeldkwaliteit niet altijd goed is, over het geluid evenwel niets te klagen.

Rory Gallagher (Wikipedia)

Rory Gallagher - The Definitive Montreux CollectionRory Gallagher - The Definitive Montreux Collection - InlayRory Gallagher - Live At Montreux

Reacties zijn gesloten.